ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΥΓΕΣ (www.apolimantikiltd.gr)

Oικιακή μύγα



Η οικιακή μύγα είναι μέσου μεγέθους (6 έως 14 χιλιοστά,), γενικά γκρίζα στο χρώμα, με τέσσερις χαρακτηριστικές πιο σκούρες λωρίδες στο θώρακα και το θηλυκό συνήθως πιο μεγάλο από το αρσενικό.
Η θηλυκή μύγα έχει ένα πολύ ευρύτερο διάστημα μεταξύ των ματιών από ότι το αρσενικό.
Η οικιακή μύγα περνά μέσω των γνωστών σταδίων στον κύκλο ζωής της,
όπως τα περισσότερα έντομα, αυγό, προνύμφη νύμφη και ενήλικο.
Γεννά τα αυγά της σε κάθε ουσία που βρίσκεται σε αποσύνθεση και με την οποία τρέφεται η προνύμφη της(περιττώματα ανθρώπων και ζώων, σκουπίδια, υποπροϊόντα κλπ). Στην διάρκεια ζωής της, μια θηλυκή οικιακή μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι 900 αυγά. Η θηλυκή μύγα αρχίζει να γεννά τα αυγά της από 4 έως 12 ημέρες από την ανάδυσή της σε τέλειο έντομο.
Στις εποχές των υψηλών θερμοκρασιών, οι χωρίς πόδια άσπρες προνύμφες προκύπτουν από τα αυγά τους σε 8 έως 24 ώρες.
Αυτές οι προνύμφες περνούν από τρία στάδια ανάπτυξης σε 1 εβδομάδα ή και λιγότερο κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών και μέχρι 8 εβδομάδες όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Όταν ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιό της, η προνύμφη θα κινηθεί προς μια δροσερή και ξηρή περιοχή στην οποία θα κάνει το κουκούλι της (pupate).
Η μετατροπή των χρυσαλίδων σε ενήλικες γίνεται από 3 ημέρες έως 5 εβδομάδες.
 Αυτή η περίοδος είναι τόσο διαφορετική διότι εξαρτάται από την θερμοκρασία
και την υγρασία.
Το τέλειο έντομο έχει άφθονες λεπτές τρίχες που κολλούν με μεγάλη ευκολία μικρόβια και ακαθαρσίες. Το πεπτικό της σύστημα επίσης είναι γεμάτο μικρόβια τα οποία μεταφέρει όπου
σταθεί με τα περιττώματα και το υγρό που βγάζει από το στόμα της για να τραφεί.

Καταπολέμηση της οικιακής μύγας
Η δραστική μείωση του πληθυσμού της οικιακής μύγας γίνεται μέσω των καλών προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων
1. Προληπτικά μέτρα

Υγιεινή : Ιδιαίτερη φροντίδα για την καθαριότητα των χώρων, την απομάκρυνση και το καλό πλύσιμο
των κάδων σκουπιδιών και γενικότερα απομάκρυνση των οργανικών ουσιών που αποτελούν το υπόστρωμα
για την αναπαραγωγή των μυγών.

Αποκλεισμός : Προστασία των ανοιγμάτων των κτιρίων με σίτες, περσίδες ή και
ηλεκτρικές αεροκουρτίνες.
  
2. Κατασταλτικά μέτρα
Ψεκασμοί : Οι συστηματικοί ψεκασμοί εξωτερικών επιφανειών μπορούν να είναι χρήσιμα εργαλεία για την καταπολέμηση των μυγών.
 Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα ωστόσο είναι η απομάκρυνση της οργανικής ουσίας στον περιβάλλοντα χώρο που αποτελεί το υπόστρωμα αναπαραγωγής τους.
 Δολωματικές επαλείψεις εντομοκτόνου με πινέλο μπορούν να γίνουν γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα.

                Εντομοπαγίδες
  • Τροφοελκυστικές
  • Ηλεκτρικές εντομοπαγίδες

Μύγα φρούτων


 Η μύγα των φρούτων (drosophila melanogaster), είναι μικρή μύγα με μήκος περίπου 3-8 χιλιοστά, συμπεριλαμβανομένων των φτερών της. Το βασικό χαρακτηριστικό της μύγας φρούτων είναι τα μάτια της, τα οποία είναι κόκκινα στο χρώμα. Το κεφάλι και ο θώρακας έχουν μαυριδερό  χρώμα και η κοιλιά είναι κάπως σκοτεινότερη.
Το κλειδί για τον έλεγχο των προσβολών της μύγας των φρούτων είναι να βρεθούν και να αποβληθούν οι πηγές αναπαραγωγής της. Κατά την έρευνα για τις πηγές αναπαραγωγής μυγών φρούτων, θυμηθείτε ότι η προνύμφη μπορεί μόνο να επιζήσει σε οργανική ουσία αποσύνθεσης που είναι υγρή. Η πρώτη προφανής θέση που ελέγχεται είναι σε σημεία όπου φρούτα ή λαχανικά είναι αποθηκευμένα έξω από τα ψυγεία ή τα δοχεία ψύξης. Επίσης συνήθως εμφανίζεται σε οινοποιεία και οξοποιίες.
Αν και υπάρχουν διάφοροι ψεκασμοί και παγίδες που χρησιμοποιούνται για να καταπολεμήσουν τις μύγες αυτές σε ένα σπίτι, το εστιατόριο ή εργοστάσιο, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς εξάλειψη της πηγής τους. Ένας ψεκασμός (Pyrethrin ψεκασμός) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γρήγορη θανάτωση, που μειώνει τους πληθυσμούς των ιπτάμενων εντόμων. Ο ψεκασμός επίσης χρησιμοποιείται από αυτούς που διενεργούν ελέγχους παρασίτων για να ψεκάσουν τις περιοχές όπου οι μύγες φρούτων και άλλα παράσιτα εντόμων αναπαράγουν.

Πηγή:http://www.apolimantikiltd.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου