ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ

Κατσαρίδες: Εντοπισμός  και έλεγχος

Πώς να εντοπίσει κατσαρίδες;

Εμφάνιση
Οι κατσαρίδες μπορεί να έχουν πάνω από 50 mm  μήκος, με τροπικά είδη τείνουν να είναι μεγαλύτερες από εκείνες που βρίσκονται σε άλλα κλίματα. Οι κατσαρίδες έχουν έξι πόδια, δύο κεραίες και μερικοί έχουν φτερά. Ωστόσο, οι περισσότερες φτερωτές κατσαρίδες δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρες στην πτήση. 

Κατσαρίδα 

Οι κατσαρίδες ανήκουν στην Animalia Βασίλειο, συνομοταξία Αρθρόποδα, κλάση Έντομα και Τάξη Blattaria. Μερικά είδη εισβάλλουν ανθρώπινες κατοικίες και θεωρούνται παράσιτα. Άλλοι είναι επωφελής για το περιβάλλον ως σημαντικό ανακυκλωτές των σάπια οργανική ύλη. Οι κατσαρίδες παρασίτων μπορεί να είναι φορείς διαφόρων ασθενειών, επειδή βρίσκονται συνήθως κοντά σε αποχετεύσεις, μέρη αποβλήτων ή στην κουζίνα, όπου υπάρχουν τρόφιμα. Στα εστιατόρια ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε παρασιτώσεις κατσαρίδες.
Οι κατσαρίδες εκπέμπουν δυσάρεστες οσμές και μπορεί επίσης να παράγουν ήχο. Της Μαδαγασκάρης κατσαρίδα σφύριγμα είναι ο πιο διάσημος ήχος,  μολονότι πιο κοινά είδη μπορούν να παράγουν πιο ήσυχο κλικ ή κελαηδιστούς θορύβους.

Οι κατσαρίδες μπορούν να σπέρνουν τον όλεθρο στο σπίτι σας. Για να κερδίσουμε τον πόλεμο για τον έλεγχο κατσαρίδων, εδώ είναι ό, τι πρέπει να ξέρετε:
  • Εισβολή: Οι κατσαρίδες μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από το εξωτερικό μέσω ρωγμές και τις ρωγμές, οπές, αποχέτευσης και σωλήνες αποχέτευσης. Μπορούμε να τις φέρουμε ακόμα και σε σχετικά προϊόντα, όπως σακούλες των παντοπωλείων, κουτιά, πορτοφόλια!
  • Ιδανικό περιβάλλον: Το σπίτι σας είναι ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για ορισμένα είδη παρασίτων των κατσαρίδων. Με άφθονο φαγητό, ζεστασιά, νερό και φωλιές, μπορούν να παραμένουν ενεργές όλο το χρόνο.
  • Αναπαραγωγή: Οι κατσαρίδες αναπαράγονται γρήγορα. Για κάθε μία που βλέπετε μπορεί να υπάρχουν πολλαπλάσιες! Πολλές περισσότερες κρύβονται και πολλαπλασιάζονται πίσω από τους τοίχους σας.
  • Υπεκφυγή: Επειδή οι ​​κατσαρίδες συνήθως είναι νυκτόβια, αν έχετε δει μία, ίσως δεν έχετε δει όλες. Οι λίγες κατσαρίδες που βλέπετε με τη μέρα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήταν πιθανό αναγκαστεί να βγει από τον υπερπληθυσμό! Ένα πιθανό σημάδι σοβαρής προσβολής.
  • Αλλεργίες / άσθμα: Τα απόβλητα που δημιουργούνται από το δέρμα της κατσαρίδας, πτώματα και τα περιττώματα μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργίες, ειδικά στα παιδιά και ευαίσθητα άτομα.
  • Αναποτελεσματικότητα: Οι κατσαρίδες ξέρουν να κρύβονται καλά, και τα αυγά τους φυσικά είναι ανθεκτικά σε πολλά  εντομοκτόνα. Χωρίς ειδικό εξοπλισμό, τα υλικά και την τεχνογνωσία, ο έλεγχος της κατσαρίδας μπορεί να είναι μια χαμένη μάχη.
Οι κατσαρίδες βρίσκονται συχνά σε σκοτεινό, ζεστό και υγρό περιοχές στο εσωτερικό των κατοικιών, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μερικά είδη ευδοκιμούν επίσης σε υπονόμους ή σε εξωτερικούς χώρους. Οι περισσότερες κατσαρίδες κρύβονται σε σκοτεινές, απομονωμένες περιοχές με τη μέρα. Μπορούν να βρεθούν πίσω από έπιπλα και συσκευές, καθώς και κάτω από τα ψυγεία και φούρνους και στα ντουλάπια ή ντουλάπια. Είναι πιο δραστήρια τη νύχτα, στη διάρκεια της οποίας θα αναζητήσουν τροφή και να ζευγαρώσουν.
Οι κατσαρίδες είναι κοινωνικά έντομα που ζουν συνήθως σε ομάδες. Οι κατσαρίδες εκπέμπουν φερομόνες που αφήνουν οσμές χημικών στα περιττώματα τους και στο σώμα τους. Αυτές οι φερομόνες λειτουργούν ως μέσο επικοινωνίας για τα έντομα. Η οσμή της φερομόνης αναγκάζει τις κατσαρίδες να συγκεντρώνονται μαζί σε μια περιοχή καταφυγίου.

Σημάδια προσβολής Κατσαρίδας 


Οι κατσαρίδες έχουν την τάση να προτιμούν σκοτεινά, υγρά μέρη για να  αναπτυχθούν και  μπορεί να βρεθεί πίσω από τα ψυγεία, νεροχύτες και σόμπες, καθώς και κάτω από το δάπεδο αποχετεύσεις και στο εσωτερικό των κινητήρων και των μεγάλων συσκευών. Επειδή μπορούν να ισοπεδώσουν τα σώματά τους για να χωρέσει σε στενούς χώρους, μπορούν επίσης να βρεθούν κάτω από τάπητες από καουτσούκ, πίσω από την ταπετσαρία και μέσα σε ρωγμές στον τοίχο.
Περιττώματα κατσαρίδας θα είναι ορατά κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης. Μικρές κατσαρίδες παράγουν περιττώματα που μοιάζουν κατακάθια καφέ ή μαύρο πιπέρι, ενώ οι μεγαλύτερες κατσαρίδες αποβάλει κυλινδρικό περιττώματα. Η ποσότητα των ορατών περιττωμάτων είναι πολλές φορές ένας καλός δείκτης του επιπέδου ή τη διάρκεια της προσβολής.
Μερικά είδη εκπέμπουν δυσάρεστες οσμές. Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής, μια ισχυρή ελαιώδη ή οσμή μούχλας μπορεί να είναι παρόν. Τα σώματα των νεκρών κατσαρίδων μπορούν επίσης να βρεθούν σε όλο το σπίτι. Σχήματος οβάλ περιπτώσεις αυγό, γνωστή ως oothecae, είναι μερικές φορές ορατά πίσω από έπιπλα και σε άλλες κρυμμένες τοποθεσίες, όπως τα διαστήματα μεταξύ των βιβλίων.
Αν πιστεύετε ότι έχετε εντοπίσει προσβολή κατσαρίδας μέσα στο σπίτι σας, επικοινωνήστε με το τοπικό επαγγελματική καταπολέμηση των παρασίτων σας για να συζητήσετε τις επιλογές ελέγχου και εξόντωσης.

Αυγα Κατσαρίδας 


Οι θυληκές κατσαρίδες παράγουν  αυγό, που είναι γνωστό ως oothecae. Οι Oothecae περιέχουν πολλά αυγά και περιβάλλονται από μια πρωτεΐνη ουσία που σκληραίνει σταδιακά σε ένα ισχυρό, προστατευτικό περίβλημα. 
Η Oothecae αμερικανικής κατσαρίδας είναι σκούρο καφέ χρώμα και όρων 8 mm σε μήκος. Μια κατσαρίδα μπορεί να δημιουργήσει έξι έως 90 oothecae στη διάρκεια της ζωής της. Το θηλυκό αμερικάνικης κατσαρίδας μεταφέρει το ootheca για μερικές ώρες έως μερικές ημέρες, στο οποίο σημείο οι καταθέσεις εκείνη την περίπτωση αυγών σε ένα ασφαλές, κρυμμένη τοποθεσία. Η αμερικανική κατσαρίδα ootheca περιέχει περίπου 15 εμβρύων και παραμένει στη θέση του μέσω της χρήσης του σάλιου του θηλυκού. Ανώριμες κατσαρίδες θα προκύψουν από την ootheca εντός 24 έως 38 ημερών.
Η Ootheca  καφέ-κλιμακωτής κατσαρίδας είναι ελαφρά κοκκινωπό-καφέ χρώμα και τα μέτρα περίπου 5 mm σε μήκος. Τα θηλυκά του είδους παράγουν μέχρι και 20 Oothecae σε μια ζωή, και σε κάθε περίπτωση καταπακτές 10 έως 18 έμβρυα. Καφέ-κλιμακωτά νύμφες είναι αναγνωρίσιμα από δύο κίτρινες λωρίδες που διασχίζουν άνω κοιλιά τους. Νύμφες αναπτύξει πλήρως στους ενήλικες μέσα σε τρεις έως έξι μήνες.
Το Oriental κατσαρίδα δημιουργεί ένα σκοτεινό ερυθρωπό-καφέ ootheca που είναι 8 έως 10 mm σε μήκος. Αυτά oothecae εμφανίζονται ελαφρώς φουσκωμένα και κάθε περιέχει περίπου 16 αυγά. Τα θηλυκά παράγουν μεταξύ ενός και 18 περιπτώσεις των αυγών στη διάρκεια της ζωής.  Οι Νύμφες συνήθως λαμβάνουν περίπου 600 ημέρες για να γίνουν ενήλικες, αν και η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η Ootheca γερμανικής κατσαρίδας είναι καφέ στο χρώμα και συνήθως μετρά λιγότερο από 6-9 mm σε μήκος. Το θηλυκό γερμανική κατσαρίδα μεταφέρει το ootheca μέχρι τα αυγά μέσα σε αυτό είναι έτοιμα να εκκολαφθούν. Ένα ootheca μπορεί να περιέχει έως 50 αυγά. Αυγό σε ενήλικα διαρκεί 103 ημέρες, κατά μέσο όρο. Επειδή παράγουν τόσα πολλά αυγά που αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, ο πληθυσμός τους αυξάνεται πολύ γρήγορα.

Δαγκώνουν οι κατσαρίδες; Τι τρώνε;



Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα που τρώνε τα φυτά και το κρέας. Έχουν καταγραφεί να τρώνε ανθρώπινη σάρκα από τους ζωντανούς και τους νεκρούς, αν και είναι πιο πιθανό να λάβει μια μπουκιά από τα νύχια, βλεφαρίδες, τα πόδια και τα χέρια. Τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, οίδημα και βλάβες. Μερικοί έχουν υποφέρει από μολύνσεις τραυμάτων ήσσονος σημασίας.
Οι κατσαρίδες δεν είναι πιθανό να δαγκώσουν ανθρώπους που ζουν, εκτός από περιπτώσεις ακραίων μολύνσεων όπου ο πληθυσμός της κατσαρίδας είναι μεγάλος, ειδικά όταν το φαγητό γίνεται περιορισμένο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κατσαρίδες δεν θα δαγκώνουν τους ανθρώπους, αν υπάρχουν και άλλες πηγές τροφίμων όπως σε κάδους σκουπιδιών ή εκτεθειμένο φαγητό. Όταν οι κατσαρίδες αφεθούν ανεξέλεγκτες, ο πληθυσμός μπορεί να ξεπεράσουν τις κανονικές πηγές τροφίμων. Μόλις το φαγητό γίνεται περιορισμένο, οι κατσαρίδες θα αναγκαστούν να τραφούν περισσότερο και σε πράγματα που δεν θα καταναλώνει κανονικά. 
Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις κατσαρίδας να δαγκώνει άνθρωπο ήταν σε πλοία. Έχει τεκμηριωθεί ότι ορισμένες κατσαρίδες στα  πλοία έχουν γίνει τόσο πολλες, ώστε μασούσαν το δέρμα και τα νύχια των ατόμων επί του πλοίου. Μερικοί ναυτικοί ανέφεραν ακόμη οτι φορούσαν γάντια, έτσι ώστε οι κατσαρίδες να μην είναι σε θέση να δαγκώνουν τα δάχτυλά τους.
Ανάμεσα στα πολλά είδη κατσαρίδας, είναι η americana Periplaneta και η Periplaneta australasiae που είναι το πιο πιθανό να δαγκώσει άνθρωπο σε πλοία. Οι Γερμανικές κατσαρίδες είναι γνωστό ότι δαγκώνουν τους ανθρώπους.


Αρπακτικά Κατσαρίδας


Οι κατσαρίδες έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς, όπως φρύνους, βατράχους, σκαθάρια, γκέκο και ιγκουάνα. Ορισμένα παρασιτικά είδη σφηκών θα προσβάλουν κατσαρίδες, καθώς  αυτά τα είδη γεννούν τα αυγά τους μέσα στο αυγό των κατσαρίδων. Οι νεοσσοί τρέφονται από  τα αυγά της κατσαρίδας. Εντομοπαθογόνοι μύκητες έχουν επίσης εντοπιστεί ως θανατηφόροι για τις κατσαρίδες  και  τις σκοτώνει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι κατσαρίδες που επηρεάζονται από μύκητες στη συνέχεια  κολλούν το παράσιτο σε άλλες κατσαρίδες.

Μύθοι περί Κατσαρίδας 


Σε αντίθεση με δημοφιλή πεποίθηση, δεν  αποφεύγουν  όλες οι κατσαρίδες  το φως. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα είδη προτιμούν το σκοτάδι, κάποια πραγματικά έλκονται από το φως και μπορεί να βρεθούν σε συγκέντρωση κοντά σε παράθυρα ή στις τηλεοπτικές οθόνες τη νύχτα. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές είναι νυκτόβια έντομα  και θα τρέξουν να κρυφτούν όταν κάποιο φως λάμψει επάνω τους.
Ένας άλλος κοινός μύθος είναι ότι οι κατσαρίδες δεν μπορούν να σκοτωθούν από την ακτινοβολία και ως εκ τούτου θα επιβιώσουν σε μια πυρηνική έκρηξη.Τα έντομα σε γενικές γραμμές είναι πιο ανθεκτικά στην ακτινοβολία από τον άνθρωπο λόγω της φυσιολογίας τους, αλλά εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα. Εντός των εντόμων,  οι κατσαρίδες είναι πιο ευαίσθητα στη ραδιενέργεια από πολλά άλλα έντομα όπως οι σκώροι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου