ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ (www.entomotexniki.gr)

Κουνούπια
Τάξη: Diptera
Οικογένεια :Culicidae
Γένος : Anopheles
Anopheles




Τα κουνούπια του γένους Anopheles με 460 είδη περίπου είναι ιδιαίτερης υγειονομικής σημασίας , καθώς κάποια από αυτά είναι υπεύθυνα για την μετάδοση της ελονοσίας στον άνθρωπο. Αναπαύονται όλη την ημέρα και δραστηριοποιούνται τη νύχτα. Τα είδη στα οποία θα αναφερθούμε είναι τα εξής : Anopheles sacharovi , Anopheles maculipennis complex , Anopheles superpictus , Anopheles hycanus.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ 
Το μήκος του ενήλικου είναι 3-6mm και στα νεύρα των πτερύγων του υπάρχουν σκούρα μαύρα ή ανοιχτού χρώματος άσπρα λέπια. Τα αυγά είναι πολύ μικρά (0,5 Χ 0,2mm) με χρώμα καστανό εως μαύρο , φέρουν πλωτήρες και στις 2 πλευρές τους και έχουν σχήμα βάρκας. Οι προνύμφες είναι άποδες και έχουν σχήμα σκουληκιού. Οι νύμφες έχουν σχήμα που μοιάζει με κόμμα.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – νύμφη – ενήλικο και διαρκεί 10-27 ημέρες. Τα 3 πρώτα στάδια είναι υδρόβια. Η διάρκεια ζωής του ενήλικου θηλυκού είναι περίπου 14 ημέρες , ωστόσο μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 30 ημέρες. Η διάρκεια ζωής του ενήλικου αρσενικού είναι περίπου 7 ημέρες. Τα ενήλικα ζευγαρώνουν λίγες ημέρες μετά την εμφάνισή τους. Η προνύμφη έχει 4 προνυμφικά στάδια τα οποία διαρκούν 5-14 ημέρες. Η νύμφες δεν τρέφονται και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου τους (1-3ημέρες) στην επιφάνεια του νερού. Η εκκόλαψη των αυγών διαρκεί σε 2-20ημέρες και πάντα με παρουσία νερού.
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
Τα ενήλικα δραστηριοποιούνται κατά το σούρουπο, την αυγή ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας . Το σώμα τους σχηματίζει γωνία με την επιφάνεια που κάθονται. Τα αρσενικά τρέφονται με νέκταρ και άλλες πηγές ενέργειας , ενώ τα θηλυκά τρέφονται με νέκταρ και άλλες πηγές ενέργειας , αλλά για να παράγουν αυγά χρειάζονται και ένα γεύμα αίματος. Τα αυγά αναπτύσσονται μετά από 2-3 ημέρες αφού τραφούν με αίμα τα θηλυκά. Τα θηλυκά αποθέτουν 50 -200 αυγά σε ένα κύκλο ζωής. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και για αναπτυχθούν χρειάζονται νερό. Σε περίπτωση που ενοχληθούν από δονήσεις και σκιές κατευθύνονται στον πυθμένα αλλά επανέρχονται. Λόγω έλλειψης σιφωνίου , το σώμα τους παίρνει παράλληλη θέση με την επιφάνεια του νερού. Τα κουνούπια έχουν την δυνατότητα να πετούν 2-3 χλμ μακριά. Τόπος αναπαραγωγής τους είναι : οι ορυζώνες και τα φυσικά συστήματα
Τάξη: Diptera
Οικογένεια :Culicidae
Γένος : Culex 
Culex


Αποτελεί το κοινό κουνούπι των σπιτιών, νυσσεί επώδυνα και συνήθως μετά τη δύση παράγει ένα χαρακτηριστικό, ενοχλητικό και παρατεταμένο θόρυβο. Μεταδίδει εγκεφαλίτιδες και φιλαρίαση. Έχει τη δυνατότητα να πετά 1,5 χλμ. από τo σημείο αναπαραγωγής του.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ 
Το μήκος του ενήλικου είναι 3-7mm και στα νεύρα των πτερύγων υπάρχουν σκούρα καστανά εως μαύρα λέπια. Τα αυγά δεν φέρουν πλωτήρες είναι πολλά μαζί και στην επιφάνεια του νερού σχηματίζουν σχέδια. Οι προνύμφες είναι άποδες, σχηματίζουν γωνία με την επιφάνεια του νερού και έχουν μακρύτερο σιφώνιο. Οι νύμφες έχουν σχήμα που μοιάζει με κόμμα.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – νύμφη – ενήλικο και διαρκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 10-14 ημέρες. Η διάρκεια ζωής του ενήλικου θηλυκού κυμαίνεται από 1 εως 4 εβδομάδες και εξαρτάται από την περιοχή και την θερμοκρασία. Η διάρκεια ζωής του ενήλικου αρσενικού είναι σαφώς μικρότερη. Τα ενήλικα θηλυκά αποθέτουν 50-200 αυγά. Η προνύμφη έχει 4 προνυμφικά στάδια τα οποία διαρκούν 7-10 ημέρες. Οι νύμφες δεν τρέφονται και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου τους στην επιφάνεια του νερού. Μετά από 2 ημέρες εμφανίζονται τα ενήλικα. Η εκκόλαψη των αυγών διαρκεί από 24-36ώρες και πραγματοποιείται μέσα στο νερό.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναπαράγεται στο αστικό σύστημα , όπου υπάρχουν εστίες υψηλού οργανικού υλικού, όπως βόθροι και κτηνοτροφικά λύματα.
Τάξη: Diptera
Οικογένεια :Culicidae
Γένος : Aedes
Είδος : Aedes Aegypti , Aedes Albopictus
Aedes Aegypti
Δραστηριοποιείται κυρίως το σούρουπο ή την αυγή αλλά μπορεί να νυσσεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας ειδικά σε κλειστούς χώρους. Μπορεί να μεταδώσει τον δάγκειο πυρετό καθώς και τον κίτρινο πυρετό.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ 
Το μήκος του ενήλικου είναι 2-10mm και στα νεύρα των πτερύγων υπάρχουν καστανά εως μαύρα λέπια ενώ χαρακτηριστικές είναι οι ταινίες που φέρει στα πόδια. Τα αυγά δεν φέρουν πλωτήρες , έχουν μήκος 1mm με μακρύ και ωοειδές σχήμα , ενώ το χρώμα τους είναι λευκό στην αρχή και στη πορεία γίνεται μαύρο. Οι προνύμφες είναι άποδες και σχηματίζουν γωνία με την επιφάνεια του νερού όπως και του Culex ωστόσο έχουν κοντύτερο σιφώνιο. Οι νύμφες έχουν σχήμα που μοιάζει με κόμμα.
 ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – νύμφη – ενήλικο και διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Η διάρκεια ζωής των ενηλίκων είναι 15-20 ημέρες αλλά καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Τα ενήλικα θηλυκά αποθέτουν 100-200 αυγά σε κάθε παρτίδα , εως και 5 παρτίδες σε ένα κύκλο ζωής. Τα αυγά του συγκεκριμένου είδους μπορούν να παραμείνουν αδρανή σε ξηρές συνθήκες περίπου 9 μήνες. Έπειτα μπορούν να εκκολαφθούν εαν βρεθούν και πάλι σε ευνοϊκές συνθήκες. Η προνύμφη έχει 4 προνυμφικά στάδια τα οποία διαρκούν 7-10 ημέρες. Οι νύμφες δεν τρέφονται και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου τους στην επιφάνεια του νερού. Μετά από 2 ημέρες εμφανίζονται τα ενήλικα. Η εκκόλαψη των αυγών διαρκεί από 2- 7 ημέρες και πραγματοποιείται μέσα στο νερό.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ακτίνα διασποράς των ενηλίκων είναι σχετικά μικρή από τις θέσεις ανάπτυξης των προνυμφών και φτάνει τα 400m. Τα ενήλικα δεν επιβιώνουν κάτω από τους 10ο C.
Aedes Albopictus (κουνούπι τίγρης)

Το κουνούπι Τίγρης έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι υπεύθυνο για την μετάδοση πολλών παθογόνων ιών , συμπεριλαμβανομένου του ιού του δυτικού Νείλου , κίτρινο πυρετό και δάγκειο πυρετό. Κατόρθωσε να συζητηθεί πολύ καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα πέτυχε να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί με πολύ μεγάλη ευκολία , σε μακρινές περιοχές πέρα από τον αρχικό χώρο παρουσίας του και να εγκατασταθεί στο νέο βιότοπο το ίδιο εύκολα.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Εκτός από το σούρουπο και την αυγή , πετάει και τρέφεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο βιολογικός του κύκλος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι 7-14 ημέρες. Χαρακτηριστικό του θηλυκού είναι το ταχύ του δάγκωμα το οποίο του επιτρέπει να ξεφεύγει , προκαλεί πρήξιμο ενώ προτιμά να τσιμπά τα γόνατα και τους αστραγάλους. Τρέφεται έκτος από νέκταρ και άλλες πηγές ενέργειας και με αίμα , το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των αυγών. Το αρσενικό τρέφεται κυρίως με νέκταρ. Εκτός από τον άνθρωπο επειδή ζει και τρέφεται μέσα σε κήπους και τις αυλές των σπιτιών , επιτίθεται και απομυζεί αίμα από τα κατοικίδια και σπανιότερα από τα πτηνά. Αρέσκεται στο να αφήνει τα αυγά του όπου υπάρχει έστω και η ελάχιστη υγρασία. Τέτοια μέρη είναι υπόνομοι , βάζα , μπουκαλάκια , δοχεία ποτίσματος , οπές σε δέντρα , λάστιχα αυτοκινήτων , και οπουδήποτε γενικά είναι δυνατόν να κατακρατηθεί έστω και η ελάχιστη ποσότητα νερού.
Πηγή:http://www.entomotexniki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου